HAJÁPOLÁS

A fej bőrének túlnyomó részét szőrzet borítja: haj, szakáll, bajusz, szemöldökök, szempillák. A haj a fej legjobb höszabályozója, mert állandó szinten tartja a testhőmérsékletet a rendkívül fontos emberi szerv, az agy felett.
A hajnak esztétikai jelentősége is van, szinte személyes kincsnek mondható. Az egészséges, dús és ápolt hajnak kulcsfontosságú szerepe van a szép, rendezett külső, a jó megjelenés biztosítása szempontjából.

Mit kell tudni a hajunkról?

A haj szaruképzödmény, mint a köröm is, amit a bőr termel.
A halszál élettartama 2-4 év. A normális, egészséges haj folyamatosan növekszik a hajgyökér sejtszaporodásának következtében. A hajnövekedés kb. lem havonta.

Az egészséges haj sűrűsége 300-900 hajszál / cm2.
A hajhullás természetes fiziológiai folyamat egészséges hajnál is. A hajszálak 80-90%-a a növekedés különböző fázisában van, 10-15% viszont nem aktív, így a napi 50-80 hajszál kihullása természetesnek vehető. Vészjel viszont, ha napi 80-100 hajszálnál több kihullik!

Az egészséges hajszál összetétele: 95% fehérje, B-vitaminok, folsav, ásványok és 4-5% víz.


Hajápolási szabályok

A hajápolás felső foka a hajról való rendszeres GONDOSKODÁS. Elsődleges fontosságú a MEGELŐZÉSI céllal végzett (preventív) gondoskodás.
A preventív hajvédelem szempontjából célravezető szabály, ha kerüljük az olyan anyagok és készítmények használatát, amelyek romboló hatásúak a haj gyökerére és szárára nézve. A festékek, a hajfehérítő szerek, az agresszív samponok, a hajszárítók, a kemény és forró víz, a műanyagok., .az egészséges haj legnagyobb ellenségei.
A hajról való gondoskodás második fontos művelete a rendszeres HAJHIGIÉNIA.
A fejbőr és a haj nem kellő tisztasága okozza a hajas bőrfelület és a hajállomány megbetegedéseit. Másrészt, a szennyeződést oldó vegyszerek - samponok használata, utólag, az alkalmazást követően, reális veszélyt jelentenek a fejbőrre és a hajképző bőrszövetre nézve. A túl meleg, szinte forró víz dehidrálja és zsírtalanítja a hajat. A nem kielégítő hajhigiénia, de a nem biológiai szerekkel végzett- tisztántartás is, hosszabb távon, károsítja a meglévő hajszálakat, az újonnan kinövök viszont már eleve silány minőségűek, csenevészek.

A hajkorona jó állapotának megőrzése - KONDICIONÁLÁSA - a haj összes igényeinek kielégítésével, a megfelelő növekedéshez és a megújuláshoz szükséges adalékok illetve feltételek biztosításával érhető el.
A haj biológiai létét, megmaradását, döntően befolyásoló anyagok a következők: fehérjék, vitaminok, oligoelemek - nyomelemek (magnézium, cink, szilícium), nedvesség és zsír - állandó pH-érték, antioxidánsok és UV-szürök, mint védekezési tényezők.
Rendszeres táplálással a hajat jól kondicionált, életerős, stabil állapotba hozhatjuk és tarthatjuk.

Nincsenek megjegyzések: