HAJHULLÁS

Korpásodás és seborrhoea (olv.: szeboröa) mint közvetlen okok
Ahhoz, hogy az egészséges, dús haj ne maradjon beteljesületlen álom, a haj ápolására egész életen át, fokozott figyelmet kell fordítani.
A haj félre nem érthető jelzéseket ad. Sűrűsége, külleme, a hajállomány állapota figyelmeztető információk, Minden változás, eltérés az egészséges állapothoz viszonyítva, jelzi, hogy a haj életfeltételeiben zavarok álltak be. A korpásodás, a túlzott hajzsírosodás, a száraz, törékeny hajszálak, a hajritkulás mind olyan változások, amelyek éberségre intenek és jelzik, hogy azonnali reagálásra van szükség.
A KORPÁSODÁS, a fejbőr hámlása, annak a jele, hogy fokozódott a hámréteg sejtjeinek elhalása, az elhalt sejtréteg pikkelyszerü vagy lemezes alakban leválik a fejbőrről. Sokan erre a jelenségre teljesen jámbor módon reagálnak, azt is kizárólag esztétikai megfontolásból teszik. Gyakran előfordul azonban, hogy a levált korparéteg helyén piros foltok jelennek meg, amelyekre kevesen fordítanak kellő figyelmet. Pedig ezek a foltok kezdeti, de biztos jelei a bőrgyulladásnak, a kóros mértékű faggyúkiválasztássa! járó börhámlásnak (seborrhoea), a pikkelysömörnek (psoriasis), illetve a hajhullásnak, ami a kopaszodás - kopaszság felé vezet.
Korpásság egyaránt előfordul száraz és zsíros fejbőrön. Mindkét estben a korparéteg eldugítja a tüszőnyílást, szinte megfojtja a hajszemölcsöt (papilla), így a hajszál víz, táplálék valamint oxigén nélkül marad és elhal a felírjulás, az újra kinövés lehetősége nélkül. Ezért, a korpa megjelenésére, sürgősen reagálni kell, mert a kóros hajhullást, a kopaszodást majd kopaszságot kiváltó legfontosabb rizikófaktorként tartják számon.
A kóros faggyúmirigy működés okozta bőrhámlás, a SEBORRHOEA, olyan fej bőrbetegség, amely nagymennyiségű faggyú (sebum) kiválasztásával jár. Az ilyen faggyú kitűnő táptalaja a mikroorganizmusoknak (baktériumok, stb.), ezáltal tovább erősödik a faggyú kiválasztása és a bőrhámlás is, azaz, ok és okozati tényezők zárt köre jön létre, így lehetetlenné válik a hajszálak fel új ulás a, újratermelődése.
A meglévő hajszálak kihullnak, újak nem nőnek, így a hajállomány mind jobban ritkul. Ha az ilyen mértékű hajvesztésnek nem állják elejét időben, könyörtelenül megfordíthatatlan (irreverzibilis) folyamattá válik és kopaszság (alopécia) felé vezet.
A HAJHULLÁS, a teljes hajvesztésse! szemben, élettanilag visszafordítható (reverzibilis) folyamat. A haj 2-4 évig tartó életciklus után elöregszik, elhasználódik és kihullik, helyére új, fiatal hajszálak nőnek. E két egymással ellentétes folyamat állandósága biztosítja a nagyjából állandó hajsürüséget.
Mint ahogy erről már szó esett, a hajhullás napi 50-80 hajszálig természetesnek vehető, ha ugyanennyi ki is nő. Ha ez az egyensúly felborul és a naponta kihullott hajszálak száma, eléri a 300-500-at, az újak száma viszont 100 alatt marad, azt jelenti, hogy a haj vesztés folyamata elkezdődött.
A hajhullást kiváltó okok széles skálája ismert, közülük mégis a lokális jellegűek fontosabbak: a korpásodás és a seborrhoea,
a hajas fejbőr elégtelen vérellátása szervi eredetű rizikófaktorok következtében (rossz idegállapot, ingerültség, sresszhatás...).
A felingerelt idegszálak a szörtüsző (folliculus) övezetében elfojtják a hajszálereket. A rosszul táplált hajszemölcs vékony, merev és törékeny hajszálakat kezd termelni, majd végül, ezzel is leáll. A száraz és alacsony zsírtartalmú fejbőr nagy nedvességvesztést, dehidrálódást idéz elő a tüszőben, ami a hajszemölcs kiszáradását és elhalását vonja maga után.
A kóros hajhullásnak szervi eredetű okai lehetnek még: a genetikai, örökölt hajlam,
a terhesség, a változókor (menopauza) hormonális'változások miatt, zavar a belső elválasztású (endokrin) mirigyek működésében, a fogamzásgátló szerek használata, a citosztatikumos kezelés,
vegyi anyagok, a környezet mérgező hatása, sugárhatás, stb..

A hajvesztés, az esetek többségében, megállítható folyamat, vagy legalábbis jelentősen lelassítható. A folyamat megállításának eredményre vezető útja:
a megfelelő készítmény kiválasztása,
annak kellő időben történő, következetes alkalmazása

Tehát, van megoldás!

1 megjegyzés:

hudóca írta...

Nekem is szörnyen hullott a hajam, miután megszületett a kislányom. Egy ismerősöm ajánlotta a Herb Pharma egyik készítményét, és nem rögtön, de végül hatott. Viszont nem biztos, hogy mindenkinél hatásos, hiszen különböző módon reagálnak az emberek ezekre a készítményekre. De mindenképpen érdemes kipróbálni.